הכתבה באדיבות שבתון – מאת רבני כושרות
בעת היעדרנו מחדר המלון מבקרים בו עובדי תחזוקה ושירות חדרים שאינם יהודים. חכמים אסרו להותיר מאכלים כשרים בסביבת גויים ללא השגחה, מחשש שמא יחליפו אותם במאכלי איסור. במבט ראשון חשש זה נראה רחוק מן המציאות, אך במקרים חריגים הוא עלול להתקיים וחכמים הורו לחשוש גם להם. לדוגמא: מקרה שבו עובד הניקיון שפך בשוגג את תכולת המאכל הכשר אל הרצפה, יתכן שמחשש לפיטוריו הוא ייגש במהירות לרכוש מאכל דומה אותו יחזיר תמורת המאכל שנשפך. נשמע מופרך? מקרה דומה אירע ביום העצמאות ה-64 למדינת ישראל בבית הנשיא, כשבבוקר יום העצמאות התגלה שאחד מהמקררים התקלקל ו-80 ק"ג של פרגיות שהיו מיועדות לסעודה נזרקו לפח. עובד המטבח נסע לאבו גוש ורכש שם בשר שבושל והוגש לאורחים הרבים. הכשלון במקרה זה נבע מההנחה שמן הסתם הבשר שיצא מהמחסנים הוא זה שהוגש.
חכמים נתנו פתרון פשוט לחשש זה – לארוז את המאכל באריזה סגורה וחתומה שלא ניתנת לפתיחה בלא שנבחין בכך. למשל: אין להותיר בשר להפשרה בכיור, כאשר אנו מתכננים להיעדר מן החדר ויתכן שעובד הניקיון ייכנס במהלך ההפשרה. במידה ובשגגה לא הקפידו על כך, ונותר מאכל פתוח בחדר ללא השגחה, בדיעבד מותר לאוכלו כשהוא נותר באותו מקום וניכר שלא החליפוהו.
נקודה נוספת לתשומת לב היא השהייה במלון בשבת – בעקבות מעבר של בתי מלון רבים לאוטומציה עלולות להתעורר בעיות הלכתיות רבות. כדי להתגבר עליהן יש להתכונן לכך לפני כניסת השבת: תחילה יש לבדוק את אפשרויות השהות בחדר, אלו פעולות קשורות בחיישן חשמלי: התאורה והמים בחדר השירותים, המיני בר, דלתות הארונות, ברזי המים. לאחר שנזהה את הבעיות נחליט מה הכרחי לנו לשימוש בשבת (לדוגמא: כשבארון נדלק אור בעת הפתיחה, אפשר פשוט להוציא ממנו את בגדי השבת), ובמידת הצורך ננסה למצוא את החיישן, לכסותו ולנטרלו. בנוסף יש לבחון את אפשרויות היציאה מן החדר והמלון דרך דלתות שאינן אוטומטיות: דלתות החדר, הקומה, והכניסה הראשית. לעיתים יציאה שלא דרך הפתח הראשי (קומת מחסנים / חניה) תפתור את הבעיה. כשאין ברירה יש לפנות לאנשי התחזוקה על מנת למצוא פתרונות יצירתיים.