תכנון של טיול עירוני (אירופה או ארה״ב) הוא נוסחה דיי פשוטה שחוזרת על עצמה. יש כמה שלבים בסיסיים שצריך לחזור עליהם ואחרי כמה פעמים זה כבר נהיה יותר קל ואפילו ממש ממש כייף!
בפוסט הזה ננחה אתכם בקווים כלליים כיצד מתכננים טיול עירוני. אנחנו נשתמש כדוגמה בברצלונה, אבל כאמור, תקף עבור כל עיר.
שלב ראשון בתכנון טיול עירוני- קריאה כללית
הכנסו לקרוא על העיר. החלטתם לטוס לברצלונה? אמסטרדם? ניו יורק? בודפשט או אולי ברלין? הדבר הראשון שעושים הוא- נכנסים לאינטרנט לקרוא על העיר. הקריאה הזו תתן רושם על העיר, תכין אתכם לאווירה, לפעילויות ולאופי המיוחד של העיר אליה טסים. תוך כדי קריאה, התחילו לעשות לכם רשימה של דברים שאתם רוצים לעשות, מקומות חובה לבקר בהם ועוד- לפי תחומי העניין שלכם. זה נקרא ליצור Bucket List, רשימה שלפיה תוכלו אחר כך לתכנן את הטיול שלכם! יש מגוון אתרים שמציעים קריאה מעמיקה על היעד שבחרתם ותוכלו לכתוב בפשטות בגוגל ״ברצלונה״ ותקבלו מספר רב של מקורות בעברית שמרחיבים על העיר.
אל תשכחו להכנס לרשתות החברתיות!
אתם בטח חברים בקבוצת מטיילים אחת או אחרת. כנסו לאחת הקבוצות ותעשו חיפוש על היעד המבוקש.
אם אתם ממש יסודיים- חפשו גם מקומות מיוחדים, חנויות מקוריות, או אתרים פחות מוכרים לתיירים והכניסו גם אותם. לדוגמה רשימה (חלקית) של אטרקציות חובה בברצלונה:
פלאזה דה קטלוניה; הבית של גאודי; מונטז׳ואיק; קאסה באיו וקאסה מילה; לה סגרדה פמיליה; פארק גואל; פלאו דה לה מוסיקה קטלנה; ארק דה טריומף; פארק לה סיוטדלה; חוף ברצלונטה; הנמל של ברצלונה; מוזיאון פיקאסו; לה רמבלה; שוק לה בוקריה; פלאזה ריאל; איצטדיון ומוזיאון קאמפ נואו; הר טיבידאבו; פלאזה דה אספניה; פסג׳ דה גרסיה… (יש עוד כמובן, זו רק טעימה ממה שחובה לראות).
שלב שני בתכנון טיול עירוני- יצירת מפה
למידה של המפה של העיר אליה אתם נוסעים היא הכרחית. לדעת מה נמצא איפה, להבין כיוונים כללים ולתכנן את הטיול שלכם טוב יותר- הופך לקל מאוד באמצעות המפות של גוגל. התחילו בלמקם על המפה את המקומות שהכנסתם לרשימה קודם לכן- כך בעצם תוכלו לראות היכן ה"לב" של העיר, איפה ממוקמות רוב האטרקציות המרכזיות. זה יעזור לכם בתכנון הימים, במציאת המלון ובאוריינטציה כללית בעיר.
להלן דוגמה- מפה של ברצלונה עם האטרקציות ומלונות:
שלב שלישי- לינה+הגעה לעיר
לאחר שהבנתם איפה המרכז ואיפה האזורים העיקריים בהם תטיילו, תוכלו לבחור את מקום הלינה שלכם. זה חשוב להבין לפני שמוצאים מלון או דירה- האם הם ממוקמים באזור שמתאים לכם.
לאחר שבחרתם מקום לינה, חשוב לברר כיצד מגיעים משדה התעופה אל הדירה ולהיפך. הרבה פעמים יש שאטל משדה התעופה אל מרכז העיר, כך תוכלו לחסוך כסף. אבל שימו לב שכל עיר היא שונה וחשוב לבדוק על זה מראש. תוכלו לחפש בגוגל "איך מגיעים משדה התעופה למרכז [היעד שלכם]" ותקבלו מגוון תשובות. האופציות בדרך כלל הן: הסעה פרטית שתוכלו לסגור מראש, אוטובוס למרכז העיר, מטרו/רכבת או מונית. אתם רק צריכים לבחור מה נוח לכם, תלוי בשעה שאתם נוחתים. בברצלונה לדוגמה- יש אוטובוס שאטל A1 שעולה כמה יורו בודדים ומגיע עד פלאזה דה קטלוניה ומשם תוכלו לקחת מונית במחיר סמלי כדי לא לסחוב את המזוודות שלכם לאורך המדרכות. אם אתם נוחתים באמצע הלילה- תנסו לסגור מראש הסעה או לוודא שיש שירות מוניות פעיל (ניתן לבדוק באתר של שדה התעופה הרלוונטי).
שלב רביעי- תכנון טיול עירוני לפי ימים
אחרי שהמפה שלכם מוכנה והרשימה שלכם מוכנה, פשוט מתחילים מעין "פאזל". הארגון הטוב ביותר הוא לכסות בכל יום אזור מסויים. לדוגמה- תכנון טיול עירוני של חמישה ימים בברצלונה לפי אזורים:
* יום 1- לכסות את המרכז- מפלאזה דה קטלוניה, על הרמבלה, דרך שוק לה בוקריה, עצירה בפלאזה ריאל (שיטוט בסימטאות היפהפיות של בארי גותיק) ובמוזיאון פיקאסו. חזרה לרמבלה- עד פסל קולומבוס, ביקור והליכה נעימה באיזור הנמל וחוף ברצלונה.
* יום 2- בעקבות אנטוני גאודי- הליכה נעימה לקאסה באליו ואז לקאסה מילה (לה פדררה) ומשם הליכה נעימה או נסיעה קצרה במטרו אל הסגרדה פמיליה. אחרי הצהריים- ביקור ושיטוט ארוך בפארק גואל המדהים.
* יום 3- עלייה ברכבל אל מונטז'ואיק וביקור במבצר העתיק שעל ההר, צפייה בנוף המדהים שנגלה מלמעלה. ירידה חזרה וביקור בבית של גאודי, המוזיאון הלאומי והמזרקות המזמרות שליד פלאזה דה אספנייה. שווה להגיע למזרקות בערב כדי לראות אותן מזמרות ומוארות!
* יום 4- (אם יש זמן) נסיעה מחוץ לעיר אל מונטסראט. אחרי הצהריים- ביקור בשער הניצחון ופארק דה לה סיוטדלה.
* יום 5- סיור באיצטדיון האגדי קאמפ נואו (אם מתמזל מזלכם לתפוס משחק… אז בכלל).
שלב חמישי בתכנון טיול עירוני- תחבורה ציבורית
תמיד חשוב לברר איך מתניידים בעיר שאליה נוסעים. ערים מרכזיות באירופה בדרך כלל מרושתות היטב בתחבורה ציבורית וההמלצה היא לקנות כרטיס נסיעה חופשי (לכל סוגי התחבורה הציבורית) לכל זמן השהייה. מידע על כרטיסים כאלה ניתן למצוא באינטרנט ואפשר לקנות אותם כבר בשדה התעופה או בכניסה למטרו. חשוב גם להשיג מפה של המטרו (יש בכל תחנה או להוריד מראש מהאינטרנט) שימו לב, לא כל עיר בעולם מתנהגת אותו הדבר ויש ערים ענקיות שלא ניתן להתנייד בהן בתחבורה ציבורית כמו לוס אנג'לס, למשל. בברצלונה, כרטיס Barcelona Card או כרטיס Barcelona pass, יקנו לכם נסיעה חופשית למספר ימים לבחירתכם בכל התחבורה הציבורית, כמו גם הנחות למגוון מסעדות, מוזיאונים ואטרקציות.
שלב שישי- מסעדות וקניות
אחרי שיש לכם את התכנון הכללי לכל יום, תוכלו לראות איפה ומתי אתם רוצים להכניס את השופינג. יש אנשים שאוהבים לעצור במגוון מקומות בכל יום ויש אנשים שאוהבים לעשות יום שופינג אחד מרוכז. ויש כאלה שאוהבים גם וגם 🙂 בכל אחד מהאתרים שמספקים מידע על העיר תוכלו למצוא מידע על קניונים, אאוטלטים, רחובות ושדרות של קניות ועל חנויות מיוחדות. כנ"ל מסעדות. תוך כדי תכנון הימים, חפשו על המפה את המסעדות הקרובות והנוחות ביותר למסלול שלכם. אם בא לכם מסעדה מיוחדת לארוחת ערב- רצוי מאוד להזמין מקום מראש.
נקודות השופינג הכי פופולריות בברצלונה:
* אל קורטה אינגלס והחנויות שמסביב לפלאזה (פלאזה דה קטלוניה)
* רחוב גראן ויה
* רחוב פסאג' דה גראציה
* קניון מארמגנום בנמל ברצלונה
* פרימרק כמובן….
* יש מספר אאוטלטים- (כמו בברצלונה, הזולים לרוב ממוקמים מחוץ לעיר)
שלב שביעי- חיי לילה
אם אתם מחפשים מופע, או פאב טוב, או אולי מועדון, תמיד כדאי לחטט באתרים המקומיים. חיפוש של "חיי לילה ב[יעד שלכם]" ייתן לכם מגוון תוצאות שהן מצויינות לתיירים- מופעים, מועדונים מפורסמים וברים. כמו למשל באתרי TimeOut השונים. אבל מי מכם שמבלה בחו"ל ויש לו קצת רוח ספונטניות יודע, שלשאול מקומיים זה הפתרון הטוב ביותר. כשאתם בעיר מסויימת, פשוט שאלו מישהו מקומי איפה שווה לבלות- בטוח תמצאו את עצמכם מבקרים במקום הכי מגניב והכי נכון באותו הרגע.
אם יש לכם שאלות, מוזמנים לפנות אלינו ונענה בשמחה.
תכנון נעים ונסיעה טובה,
צוות עולם הזה